fredag 24 april 2015

Älskade vintage...



Stol, en femtilapp, slipad och ommålad, sitsen är målad med Vintage Paint... Galen i gamla mjölkpallar, de ska vara vita tycker jag, så såna återfinns lite varstans i hela huset. Man kan ha dem till så mycket;)


Antika pottskåp och kommoder är jag så svag för, de är så underbart charmiga!



 Gjorde en liten "badkarsbetjänt" av diverse saker som
inte kommit till nytta...



Skänken är mycket gammal och stoltserar i köket. Rymmer hur mycket som helst!


Älskar antika vågar!!! 





I barnens rum får det vara lite färgglatt, och det är klart att de ska få bestämma hur de vill ha det.

Men än så länge protesterar de inte emot att jag tar in lite tidsenliga detaljer som "hör till huset".

Antika detaljer i barnens rum är ju så charmerande!!!!




 Katten Vilda är en parentes här, inte vintage, hon föddes för ett år sen så hon är ganska ny:)


Har börjat samla mer på antikt och inte bara loppisföremål. Älskar den här bobinrullehållaren, undrar hur många händer som gjort den så sliten? Det är charmen med vintage inredning tycker jag, det ger oss rötter att relatera till (och den speciella stillheten)...ändå kan man vara galet nytänkande!



Gamla sockerlådor och industrilådor i metall är min favoritförvaring!




Härliga allmogeskåpet väger sisådär 300 kilo (känns det som)...! Har renoverat det men lät spegeldekoren vara, den är så vacker som den är. Antika linnevaror och mjölsäckar kan man väl inte få för många av?!?


Projektet är inte färdigt än, men jag håller på att bygga ett planteringsbord enbart av spillvirke.


Anno 1818, men det har legat hus här mycket längre. Husspökena är snälla men stänger och öppnar dörrar bland annat;)


 Rostiga taggtrådsrullar kan man ha mycket kul med!


Del från traktorunderrede som jag hittade i skogen fick bli piedestal i rabatten.




Madonnan bor i ett gammalt slitet miniväxthus.


                              Kloka katten Hjärtat och jag önskar er en solig och "vårlig" helg! 

Kramar//LantFrida


torsdag 16 april 2015

Vitt lin och rustikt timmer...


Här är vårt sovrum...jag är ganska klar här, med reservation för att man alltid kan få någon ny, knäpp idé som måste prövas! Jag är väldigt glad i vikskärmen och den lilla soffan, det gjorde också stor skillnad att skärma av...


  Får alltid en sakral känsla när jag tänder ljusen i denna ljusstaken...Bordet är ett fynd som jag fixat i ordning. Sett liknande gå över det dubbla i pris fast i sämre skick. Kul, när man hittade det på en loppis full av "fulsaker"! Bordet är gulligt tycker jag, och passar i vårt gamla hus!


Har man inget för händerna kan man ju alltid dekorera en tändsticksask...


...eller be maken släpa hem det här dyngtunga bordet så man får lattja lite med chalkpaint och wax. Detta i Jeanne DÁrcs French Linen. Bakom soffan har jag också skapat en avskärmning med långa linnegardiner med knyt och överhäng. Men den är så skir att den ger jättemycket ljusinsläpp!



Varsamt, varsamt bara strukit dörren lite slarvigt med torr pensel. Älskar dessa dörrar och fy skäms på folk som kastar ut dem!




Lägg dig och vila, tänker jag när jag ser min Madonna. Hon liksom bjuder in till stillhet! Och nu börjar det "krylla" av Madonnor här hemma så det slutar väl med att jag somnar i ett hörn, fniss...


Jag har använt linnegardiner i naturlig färg på flera ställen och det skapade en varm och ombonad känsla.


Antik spets och billigare vara, halsbandet satte jag bara ihop av två trasiga;)






...Osså avslutar jag med senaste loppisfyndet...en underkjol jag ska ha i sommar! 

Här kom solen fram under eftermiddagen, hoppas du också har fått en dos ljus!

Kram//LantFrida

söndag 12 april 2015

Femtio nyanser av vitt...


...har ni tänkt på vad snyggt det är att blanda vita färger i olika brytningar? Det ger verkligen livfullhet även i ett helvitt rum! Den här hallen ska ljusas upp med en mer tidsenlig tapet i allmoge/herrgårdsstil och till den blir det bröstpanel i pärlspont eller spegelpanel i antikvitt.


Det här var min lilla lekfullhet idag...ibland är det kul att gå ner på "dagisnivå" och bara se vad det blir;) Själen behöver sådan avkoppling! Jag ska här fortsätta med lager på lager i just olika vita nyanser, och kanske någon varmgrå för att skapa djup.

 


 ...och i den lantliga, nordiska-franska inredningsstilen (om man nu måste placera sig i ett fack) blir det vita  ingen kylig färg. 


 Trä, tegel, jute, lin, rotting, keramik, zink, fil de fer, järn, rost, växter och naturens alla outsinliga skaparmaterial, samt naturligtvis den älskade patinan på tingen- vad kan vara mer hemtrevligt och varmt?

 Den ljusa miljön tror jag att vi nordbor behöver så väl. Inte konstigt att man är "fast"...




...och att det är en livslång kärlek!



...som detta som ni vet vid det här laget att jag inte kan få nog av:)

  I köket har jag målat både väggar, panel, lister och alla köksluckor (det sistnämnda är något av det värsta projekt jag gett mig på). Men timret och teglet rör jag inte, även om jag ibland varit lite sugen på det, men i synnerhet timmerväggen och takbjälkarna hör till husets själ och sådant ska man ju vara ytterst rädd om. Golvet är en ljust grå-beige ekparkett och den ljusade upp köket rejält (det är väldigt stort och ena delen ligger mitt i husets hjärta med lite mindre bra ljusinsläpp).


Här skymtar den delen av köket. Den här grå tapeten ska som sagt BOOOOORT! Lyckliga dag när det sker! Lampan är gammal och den har jag fått av min mamma och gett nytt liv med färg. Mamma sa; "-du ska väl inte måla den?" -men hon anade nog att envis som jag är så ville jag inte ha den i glansig guldfärg och gult glas, hi hi. Hatthyllan från Kallholmen är en av mina favoriter. Den sparade jag till, hujedamej vilken prislapp. Men vissa saker bara vet man att man älskar och allt jag har från Kallholmen är ju traditionellt snickeri som tål att ärvas i generationer. Gillar! 


 Älskar golvet! Och älskar taken ännu mer (200 år i original kan väl ALDRIG vara fel???).
Jag har renoverat ca 90% av alla spegeldörrar, fönsterfoder och -brädor samt taklister och golvlister i hela huset... 


...det var slitigt för
mig, men
nu är det en go känsla 
att ta in hjälp med 
tapetseringen!
Jag hade gärna 
gjort det själv, hade vilda 
och härliga idéer om att
handtrycka en
tapet i gammalt 
mönster. Men jag
är tyvärr sjuk och 
har insett att jag
inte klarar det.




 Handsydd antik klänning som jag köpt åt min sjuåriga dotter. Ett arbete som är svårt att hitta idag. Jag vet inte var min passion för sådana här saker kommer ifrån -sömmerska i ett tidigare liv?
- men det finns i min släkt på flera håll. Jag lärde mig uppskatta textil kvalitet genom min älskade mormor Britt som är mycket duktig på det. Jag jobbade själv ett par år i en kvalitetsboutique och tyckte det var så roligt! Efter det blev man inte mindre kräsen;))


Änglar, finns dom? Svar JAA!


Önskar er sol, värme och kärlek!
 Den här söndagen var gräsligt kall hos oss, nu hoppas vi få tina upp igen imorgon. 

Kram!//LantFrida