lördag 23 maj 2015

Livets söta och salta...




Min svaghet för söta spetsar är ju ingen nyhet...Änglavingarna i tyll är ändå lite ruffa med sin "rostiga" stomme och har just den där vintage cremefärgen som bryter så fint mot allt det vita. Skyltdockan har jag målat om och allt övrigt är vintage. Änglavingarna är från Hagagården...





Älskade kristallkronan (House Doctor) från Selma&Matilda i Sävsjö...där trevliga Camilla alltid hjälper till. Jag är tokig i den:) Blingigt och rart mot en mörk och ruff "gammal" stomme...


Utsikt mot ängen framför vår gård, där det tyvärr gödslas frikostigt den här tiden på året...Så den är finast att se på inifrån huset;) Fick många frågor om köpmannadisken och jag kan säga att jag letade i många år och hittade bara antika i 15000-kronorsklassen...men denna är nytillverkad i gammal stil och mycket tung och gedigen, från MyHomeMyWay. Randiga gardiner är något jag dras till...gillar lite "Madicken"-stil, det får inte bli FÖR franskt...Brickborden lät jag stå ute en sommar och målade sedan med Vintage Paint och shabbade.


Tack söta Linda som puffade på mig att skaffa denna söta spegelbyrån när vi var på loppis. Den var till och med vitmålad och klar! Passar mig som precis opererats och måste hålla mig lugn...hur nu det ska gå till...;)




Favorithörnan framför kakelugnen i sovrummet, Shyness täcke, älskar deras moderna tolkningar av allmogemönster. De röda accenterna får genomlöpa överallt för annars tycker jag att inredningen "dör"...vitt, grått och alla naturfärger älskar jag men jag behöver en klick färg!


Stumpans rum där det bor allehanda Mailegvarelser.




En del växter väntar på att få komma ut på balkongen;)




I veckan kom klädställningen från Sockerklaras, har velat ha en länge att hänga upp favoritklänningarna på...det tycker jag är fint. Det man gillar ska man inte stoppa undan i garderoben!


Mitt nya projekt blir en paviljong här i parkdelen av trädgården. En syrénberså är satt i kring den och jag funderar på vilket "golv" vi skall ha att förankra den i. Men först måste stora rosen "Alba Maxima" grävas upp och ett stort gäng irisar med den...irisar=ett hästjobb!


Livets söta; tack alla som var så fina mot mig nu när jag opererades, alla hälsningar värmde! Det finns så mycket godhet att vara tacksam över.


Livets salta; skyddsänglarna var nog med mig i Växjö, för när jag blev hämtad på sjukhuset berättade familjen att vår lilla Vilda hade blivit överkörd av någon som smet från platsen. Hon dog antagligen direkt och begravdes av barnen i eftermiddags. Hon levde ett år lite drygt. Hon sprallar nog i sin katthimmel nu. Vila i frid lilla gumman.

...och fasen ta dem som kör över djur utan att ens stanna och kolla halsbandet. Tvi!


Ha en fin pingstaftons kväll! 

//LantFrida

måndag 18 maj 2015

Krispigt och knaprigt...


Å, jag bara älskar rabarber! Saften görs på min farmors recept och rabarberpaj är bara så ljuvligt, med glass och grädde till! Jag har potatismjöl och sirap i min pajdeg och bakar alltid bara på äkta smör! 


...men ikväll blir det bara kräm!


Något annat krispigt som jag gillar är alla vackra tulpaner som slår ut nu, i sällskap av allt grönt på som är på väg upp i rabatterna. Jag älskar den djupt hallonröda färgen, gärna i kombination med lime och gräddvitt! Pelargonen "Appleblossom" tycker jag är helt ljuvlig, jag har flera på tillväxt...


Min favorit-tulpan just nu! Är den inte fantastisk?



 Små stenpartiväxter kan ju också vara nog så söta trots sin lilla blygsamma storlek!

Kvällsbak, barnen är sugna på något knaprigt och undrar hela tiden när det är färdigt. Det är bara det att deras mamma är inte så måttfull av sig utan bakar sisådär 8-10 plåtar; ska det va så ska det va...sen mumsar vi på ljumna kakor och kall mjölk tillsammans. Måltiderna är jag rädd om, nu för tiden är alla iväg på olika aktiviteter och det är mysigt om man kan äta tillsammans!


 Godkväll från mig...


...med en bild från min trädgård -mitt lilla paradis här i världen! 

Kramar//LantFrida

fredag 15 maj 2015

Morgonstrålar och Mårbackor


...var uppe med tuppen idag. De andra fem i familjen sov så gott och jag fick lust att gå en tur med kameran och se vad jag kunde fånga med den...


Ljuvliga solstrålar i köksfönstren, precis vad mina nyplanterade favoriter Mårbackorna vill ha! Bonaden är loppisfynd och kotten och den enligt mig hutlöst snygga ljusstaken är från en Brocante-shop.



Lilla busiga Vilda väntar på mat..sin storlek till trots äter hon som en...ja...hon är född i Oxens tecken. Sen säger jag inte mer!


Apeln hade slagit ut och vilken färg det var på himlen!


 Ettåriga prakthäggmispeln går i blom


Lönnen slår ut nu men våra askar är ju sist att slå och först att fälla...


En färgkombination jag bara älskar, djupt hallonrött över rosa till vitt! Aaah...



Dags att måla i år igen...den nordvästra sidan av huset får mycket stryk av vind och regn...Eller så antar jag inställningen att om det inte håller sig snyggt över två år...varför måla? Det är ju lite charmigt så här. Livsläxa: jag är för perfektionistisk för mitt eget bästa.



En ängel jag gjorde en gång, den börjar få fin, rostig patina! Den hänger i vårt vårdträd som har en  speciell historia...

Det är en Silverpoppel `Nivea`. Uppryckt som litet "fjösigt" rotskott. Vi var i en park vid Vätterns strand när våra två äldsta pojkar var mycket små och hade picknick. Vi satt under ett underbart vackert träd. Marken var översållad av rotskott och jag drog upp några och satte i lite sjövatten och tog hem. Av de sex skott jag drog upp dog fem stycken, några direkt och några efter något år. Detta, som överlevde, stod och stampade i tillväxten i flera år tills vi flyttade till Gnustorp. Då vi kom hit i november fick det lilla trädet på 1 1/2 m stå krukat över vintern, tills tjälen gått ur. Jag hoppades men trodde inte att det skulle klara sig. Men vi planterade det och då satte det fart direkt. Sorten kan bli mycket stor. Och -det är det vackraste träd jag någonsin sett, för undersidan av bladen är...ja ni känner ju mig -matt och lent kritvita!!! Lövverket är som en himmel av vita stjärnor när vinden tar i. Lovar en bild när det slagit ut!


Lilla biggaråen ´Stella`. Vi har också en äpplesort som heter `Mio`...vad är oddsen för att hitta det? `Neo`finns visst "bara" som tulpan och `Viggo`har jag inte hittat;) Detta är barnens namn om ni inte vet det...


Orsaken till veckans icke-höjdare: karpalledsinflammation i högra handen. Jag har som vanligt kämpat mer än jag egentligen har ork till. Men livet är ju till för att levas;)
Kämpat med återvinningsträ tills det tog slut, då fick det bli några turer till brädgården. Natursten har vi i överflöd, den ska bara spettas och tas upp ur skogen på skottkärra. Överlåtit detta på min man nu, men nu börjar till och med han knorra över ryggont...Och vad värst är, mina idéer tar ju aldrig slut! På staketet hängde jag ett målat spinnrockshjul och stolpkronorna är gardinstångsknoppar som jag sprejat. Vill ha staketet falurött med vita spetsar...men får ju vänta några år med tryckt trä:(


Krukan gick sönder men jag gjorde ett vattenfall av skiffer som fick beblanda sig med rosenplister.
Gillar: Att den stora buxbomen bakom fyndades för 99 pix på torget i Lördags! 



Jag är ett ros-freak. Kan inte motstå. Den mest ovanliga jag har är väl än så länge "Souvenir de la Malmaison"...och den som blommar mest överdådigt är en nyare hybrid, "New Dawn"... Men jag älskar de gamla sorterna mest ändå. Oftast doftar de överlägset godast, riktig ros!!!!...och de är mycket vackrare på ett mindre grällt sätt, även om blomningstiden brukar vara kortare.


Vår trogna kisse "Hjärtat", hon har världens sötaste mage (och personlighet)!


Alldeles tyst förutom fåglarnas kvitter, vädret lovar att bli varmt och gott!


Tja, det här är en variant av humlestör om någon skulle undra:)


Cykeln är målad från illblå till svart och kommer förhoppningsvis snart vara prydd av diverse blommor och dofta av lavendel. I krukorna/eldfatet/vedbingen är det än så länge bara trogna perenner som weigela, taxus, astilbe, skuggröna, penningblad och kärleksört. Den gröna lilla vippan i krukan med etiketten till höger fick jag av en kompis. Jag har nu massor. Den ut som en mimosa, sprider sig i skugga, blommar oansenligt har jag för mig. Är det någon som vet namnet? Jag tror den är rätt vanlig...


Än så länge lite spretigt och plottrigt, rabatten anlades förra året. Men anisisopen lär bli snygg som kantväxt, man får ju bara hålla den nere lite i början. Några riktigt feta liljeknoppar är på G i alla fall. Nu har jag satsat på dagliljor istället för vanliga orientaliska/hybrider som så fasligt lätt får liljebaggar-URK.


Jodå, familjen sover fortfarande här inne! Att tassa omkring i ett tyst hus på morgonen är mysigt!


Milt morgonljus...


Ett av de senaste fynden-den gamla härliga sågen...


Min lilla sylåda är alltid på vift...jag hittar den aldrig när jag ska ha den hi hi;)


Det var min lilla morgonrunda. Dagen blev fin och solig men lite blåsigt och kallt var det ändå. Vi har satt upp en liten pergola i syrénbersån och nu ska bara den stora rosen Alba ´Maxima` flyttas som bodde där, samt, ve och fasa, ett stort bestånd med trädgårdsiris. Hujedamej, som vi säger här i Småland.

Imorgon blir det en loppistur, jag har redan siktat två saker...och garaget härbärgerar en hel del som väntar på fler lager färg, men jag har inte kunnat p g a högerhanden.

Idag vill jag skicka en speciell hälsning och kram till min nya, fina vän Linda!

Kramar från LantFrida