lördag 20 december 2014

Lastpall och kycklingpaj






Idag fick jag ett tokryck och målade en lastpall som stått ute i vedbo´n. Massor av mossa hämtade jag i trädgårdens utkant och så lade jag ut den med plastfolie under. De söta antika ljushållarna har jag funnit i en kuriosabutik och strykt med ett tunt lager glitter, bara så de "glimmar" lite...



Näst äldsta pojkens rum. Sänggaveln har jag och mannen sågat till från en gammal ladugårdsdörr, de kraftiga beslagen och patinan lät vi vara kvar. Den här typen av återbruk ligger mig varmt om hjärtat och ger personlighet till vilket rum som helst. Och sonen ÄLSKAR den! Julstrumpan är gammal, köpt från Klippans Yllefabrik.


Den här tomten lider ingen brist på B-vitaminer, skägget väller ut. Det lockiga garnet köpte jag först för att använda som änglahår. Resten är gjort av vanligt bomullstyg och ett gammalt bokmärke.


Stolen kostade 100 SEK.


En av mina favorittekniker; ett tunt lager täckmålas med en torr och gärna sliten, mjuk pensel. Man arbetar in färgen från olika håll så att penseldragen blir synliga men diskreta. 



Innan färgen torkat helt går man på med andra lagret, men lägger det inte över hela ytan. Sedan tillåter man en lite längre härdningstid och det är färdigt. Vill man shabba - ja det är ju en smaksak. Vissa möbler blir fina bara så här.





 


Här står stolen jag målade. En perfekt liten möbel när man ska langa in vedträn och inte vill sitta på knä!




Köket var gult när vi flyttade in och jag stod ut i ett halvår med väggarna och panelen innan de blev gräddvita och jag stod ut två år med köksluckorna som var i ljus ask. Det tog tre dagar från kl 08-23 att måla om alla luckor, lådor och stommar i råvitt. Men det var det värt. Och jag är glad att jag valde två olika vita kulörer. Jag tycker inte, i motsats till många, att gräddvitt ser smutsigt ut. Inte i kombination med rent vitt. De gråbrutna vita nyanserna tycker jag kan se dassiga ut, däremot. Och så ville jag ha värme i köket med den varma vita.


Mallen till schablontrycket fick jag låna av min mamma, trycket stöpplade jag i vintagefärg. Hjärtat har jag gjort av en gammal trådgalge och en konstväxt-slinga.


Stora bjällror från Jeanne DÁrc Living/Aunt Molly´s.


Ängeln har jag virkat på frihand åt min dotter. Önskar jag hade skrivit upp hur jag gjorde, suck. Men det var inte svårt, minns att bara benen och strumporna behövde lite fingertoppskänsla eftersom de är så smala. Och sulorna på skorna är av läder, det var hårt att sy fast! Det finns säkert knep för sånt, men de kunde inte jag...




En av mina oljemålningar


Den här gjorde jag när jag under en period läste mycket om hästars anatomi. Efter ett tag tröttnade jag på motivet och målade en snöstorm som fick blåsa in!




Alla barnen har egna kransar som jag tar fram varje år och hänger på eldstäderna.







Beroendeframkallande rutor.




Eget lavendelhjärta


Jag är sååå svag för tyger, det ligger nog i min släkt där det funnits de som arbetat med sömnad och damkonfektion. Själv har jag arbetat i en boutique och jag antar att ränderna inte går ur. En del saker i linneskåpen är dyra och andra kostar en spottstyver på på loppis. Jag älskar lin. Och det finns inga mjukare lakan än de gamla, blankslitna med handbroderade monogram som man hittar bland kuriosa.


Min dotter är den femte generationen av flickor som suttit i denna gungstol. Jag funderar på att måla in namnen på överstyckets baksida. Sånt där är jag nostalgisk med. Tänk om jag får ett litet barnbarn, en tös, då blir hon nummer 6...







Idag går startskottet för julmaten som kan förberedas...för att man ska hinna det man vill och njuta av de mysiga dagarna innan jul, utan stress. Tre kycklingpajer blev det idag. Jag fryser dem så jag kan ta fram nya vartefter de tar slut.

Förbered pajskalen och lämna lite deg till dekoration. Ställ formarna i kylen i 20 min.
Stek upp lök och röd paprika i äkta smör och tillsätt lite honung mot slutet för att karamellisera löksmaken. Tillsätt så mycket färsk pressad vitlök man önskar. Slå i lite sweet chilisås. Stek upp finstrimlad bacon för sig.
Tärna grillad kyckling, ta bara med de finaste köttdelarna och skinnet där det sitter mycket smak. Krydda över kycklingen med lite, lite extra grillkrydda. Grovhacka spenat eller ruccola, vilket man tycker om. Blanda kycklingen med bacon och lökblandningen i en skål och tillsätt rejält med riven västerbottenost och färsk timjan, persilja och rosmarin.
Förgrädda pajskalen och gör under tiden stanningen. Jag gör den på 3 ägg, 5 dl ren grädde, fond, i det här fallet kycklingfond, ett par msk tomatpuré, salt, tre sorters peppar (svart, vit, rosé), lite cayennepeppar och en skvätt balsamvinäger för syrans skull. Fyll pajskalen, slå över stanningen och dekorera med sporrade remsor. Jag penslar remsorna med uppvispat ägg direkt efter tillagningen för lite extra glans. De här pajerna får en riktigt fyllig smak och jag gillar att ha lite alternativ mat på julbordet -i vår familj proppar vi i oss julmat i ungefär fyra dagar;)


Tomten är arvegods, vet inte hur gammal eller vartifrån den kommer. När jag var liten tyckte jag att den var hiskeligt ful.



God kväll önskar Frida

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du tittade in hos mig! Skriva gärna några rader!